Friday, October 2, 2009

EtnOboTani~~ thE pLAce wheRe I lEarnt mANy thIngs11.00 a.m
Bas begerak perlahan2 keluar dari Kuala Terengganu, Menuju ke Gua Musang, satu daerah yang agk terpencil di negeri Kelantan.. Membawa wira wirawti negara untuk menjalani Program Laihan Khidmat Negara..

Aku merasa sangat excited untuk menjalani program ini.. Bagiku, program ini sangat bermakna dan bermanfaat bagi mengisi masa lapangku setelah aku menduduki peperiksaan SPM.. Program ini juga dapat membantu aku menghilangkan stress dan tekanan aku sepanjang aku belajar dan struggle untuk peperiksaan.. Aku yakin bahawa aku tergolong dalam kalangan orang2 yang terpilih untuk mengikuti PLKN ini.. Aku menjalani latihan ini selama 3 bulan (secara kasar), bersama2 kawan2 lain yang sebaya denganku.. Di sana, aku mengenali ramai teman yang baru, yang datang dari seluruh pantai timur (Terengganu, Kelantan & Pahang), lelaki dan perempuan..

Secara tidak langsung, ak telah menambah ramai kenalan.. Aku bersyukur kerana aku dapat mengenali mereka.. Sepanjang aku menjalani latihan tersebut, aku berkongsi suka dan duka bersama teman2ku.. Even mereka bukanlah ahli bilikku, atau ahli kompeniku, aku tetap gembira mengenali mereka..

Aku telah belajar banyak perkara di sana..
Aku telah mengikuti kelas2 yang bermanfaat seperti kelas Character Building (CB), Kelas Kenegaraan, dan sebagainya.. Aku telah diajar untuk menjadi seorang yang lbih berani dan boleh melakukan apa2 aktiviti yang extreme, mencabar, lasak dan berbahaya.. Memang tak dapat dinafikan pada mulanya aku agak gentar dan cuak untuk melakukan aktiviti2 sebegitu, kerana aku tidak pernah melakukannya sepanjang persekolahan aku..

10.00 a.m

Bas perlahan menyusur keluar dari pagar KEM LATIHAN ETNOBOTANI, GUA MUSANG..
Membawa pulang kami, wira wirawati negara yang telah tamat menjalani PLKN menuju ke negeri masing2.. Aku pulang dengan perasaan sayu dan sedih untuk berpisah dengan mereka semua.. Air mata bergelinang di birai mataku..
Namun, aku tidak mampu untuk mengahalang mutiara2 yang tidak berdosa itu tumpah ke bumi.. Aku berpisah dengan mereka semua dengan rasa yang sangat sedh, sehinggakan aku tidak mampu untuk berkata2.. Aku sedih, kerana aku pasti, setelah tamatnya program ini, aku sukar untuk berjumpa dengan mereka semua.. Kerana pasti mereka termasuk aaku akan menyambung pelajaran.. Kami akan membawa diri mengikut haluan masing2.. Demi masa depan kami..

Terima kasih kepada teman2, sahabat2 dan rakan2 seperjuanganku, yang telah mengajr aku sepanjang kita bersama di kem latihan..
I will love you all forever and ever,, Eventhought we cannot see each other, bur all off you will be kept in my HEART, DEEP IN MY HEART!!! Thanx to IKA,CKIN,ZIDAN,RUBEN,PAAH,YIN,NEE,TAY,ECAH,ARM,FASHA,KAK AZIE,AMIR,HATIN,HATIM,SUZY,JAHA,APIH,EJAT,ISMI,EPA,TIHAH,JIE, dan mereka2 yang lain kerana sudi menjadi sahabatku di PLKN.. Kenangan kita adalah kenangan terindah yang tercipta..

No comments:

Post a Comment